Utseendet av The Golden Retriever

Typer av Golden Retrievers

Golden Retriever är en stor, starkt byggt ras med en tät, vattenavvisande vågig päls. Som en hund med ursprung i stamtavla, och på grund av sin utbredda historiska popularitet har vissa regionala variationer uppstått i rasen; Därför återspeglar de tre undertyperna av Golden Retriever de typiska variationerna i dimensioner och kappa. Alla Golden Retrievers är dock blonde, gula eller guldfärgade och alla subtyper är mottagliga för samma hälsoproblem.

Brittisk typ

Brittisk typVissa variationer finns mellan de brittiska typen Golden Retrievers som förekommer i hela Europa och Australien, och de amerikanska linjerna och dessa skillnader återspeglas i rasen. Den brittiska hundens snitt är bredare och kortare och pannan är blockerad. Den har kortare ben, med något djupare bröst och kortare svans. Dess egenskaper gör det generellt tyngre än den amerikanska typen. Manspersoner bör vara mellan 56-61 cm (22-24 tum) vid blötdjur och kvinnor är något kortare vid mellan 51-56 cm (20-22 tum). Deras vikt anges emellertid inte i brittisk standard. KC-standarden kräver en plan topp och rak bakkvart utan att den svaga bakre vinklingen finns i amerikanska linjer. Ögonen av den europeiska typen noteras för deras rundhet och mörker i motsats till de trepartiga eller snedställda kompositionerna hos sina amerikanska motsvarigheter. En Golden Retriever av brittisk uppfödning kan ha en pälsfärg av någon nyans av guld eller grädde; Röd eller mahogny är emellertid inte tillåtna färger. Ursprungligen kräm var inte en acceptabel färg i brittisk standard; dock 1936 ändrades standarden för att inkludera grädde. Det ansågs att denna uteslutning var ett misstag eftersom de ursprungliga ”gula” retrieverna från 1800-talet var ljusare än den dåvarande nuvarande standarden tillåten. Som med amerikanska linjer är vit en oacceptabel färg i showringen. Den brittiska KC-standarden används i alla länder med undantag från USA och Kanada. Vissa uppfödare av denna typ i Amerika kan importera sina hundar för att förbättra det temperament och hälsa som noteras i dessa blodlinjer.

Typer av Golden Retrievers

Amerikansk typ

En amerikansk guld är slätare och mindre slitig än en brittisk typ. En man ska stå 22-24 tum (56-61 cm) i höjden vid axlarna och kvinnorna ska vara 20-22 tum (51-56 cm). Kappan är tät och vattenavvisande, i olika nyanser av glansigt guld, med måttlig fjädring. Gången ska vara fri, jämn, kraftfull och väl samordnad.

Kanadensisk typ

Den kanadensiska Golden Retrievers utseende liknar den amerikanska typen i höjd och vikt och har en tunnare kappa än deras konformationslinje motsvarigheter, och de är oftast mörkare i färg.

Coat och Color

Kanadensisk typSom framgår av deras namn kommer deras päls i ljusa gyllene färger till mörka guldfärger. Kappan och underbeläggningen är tät och vattentät och kan vara rak eller måttlig vågig. Det ligger oftast platt mot magen. American Kennel Club (AKC) -standarden anger att kappan är en ”rik, glänsande gyllene i olika nyanser”, vilket innebär att det inte är mycket lätt eller extremt mörkt att bestå av skikt. Detta lämnar de yttre områdena av kappfärg upp till domarens utrymme för skönsmässig bedömning när konkurrerande i konformation visar. Därför är ”ren vit” och ”röd” oacceptabla färger som svart. Kennel Club (Storbritannien) tillåter också grädde som en acceptabel pälsfärg. Domare kan också fördöma Goldens med rosa näsor, eller de som saknar pigment. Guldens päls kan också vara av mahognyfärg, kallad ”redheads”, även om detta inte accepteras i den brittiska showringen. Som en gyllene blir äldre, kan kappan bli mörkare eller lättare, tillsammans med en märkbar blekning av pälsen på och runt munstycket. Valprockar är vanligtvis mycket ljusare än sina vuxna rockar, men en valp med mörkare färg på öronspetsarna kan indikera en mörkare vuxenfärg. En gyllens kappa borde aldrig vara för lång, eftersom det kan visa sig vara en missnöje för dem på fältet, speciellt när man hämtar spelet.

Grooming

Golden Retrievers under vuxen ålder behöver generellt mindre vårdomsorg än vuxna hundar, men om en stor tid spenderas på grooming, kommer en valp med större sannolikhet att tolerera vuxna grooming. Grooming verktyg inkluderar guillotin nagelklippare eller nagel filers (särskilt motoriserade), slicker och pin penslar, och en grooming kam. Golden Retrievers gör det bra att bada en gång i veckan eller varannan vecka, och de kommer att kasta minimalt om de borstar snabbt varje dag. Golden Retrievers kasta måttligt för kraftigt, kasta hela året och särskilt på vår och tidig sommar.